Téli reggeleken indítsd egy jó forró gyömbér teával a napodat, ha szeretnéd jól, egészségesen indítani.
Hogyan készíts gyömbérteát friss gyömbérből:
Szerencsére itthon is kapható a friss gyömbér, megmosom,majd felaprítom, akár reszelem, leforrázom, kb. 10-15 percig állni hagyom.
+ 1 kipróbált tuti tipp - fokhagyma préssel a felszeletelt gyömbért kipréselem :)
Egy adaghoz 1-2 szelet elegendő, mivel nagyon erőteljes íze van.
Izlés szerint ízesíthető mézzel, citrommal, mentával, fahéjjal.
Ha elkészült, fogyaszd egészséggel :)
Hogyan készíts gyömbérteát friss gyömbérből:
Szerencsére itthon is kapható a friss gyömbér, megmosom,majd felaprítom, akár reszelem, leforrázom, kb. 10-15 percig állni hagyom.
+ 1 kipróbált tuti tipp - fokhagyma préssel a felszeletelt gyömbért kipréselem :)
Egy adaghoz 1-2 szelet elegendő, mivel nagyon erőteljes íze van.
Izlés szerint ízesíthető mézzel, citrommal, mentával, fahéjjal.
Ha elkészült, fogyaszd egészséggel :)
Kép forrása: Pinterest |
Az alábbi felsorolásból kiderül, hogy milyen rendkívül sokoldalú a gyömbér felhasználása:
A gyömbér gazdag A, C, E, B-komplex vitaminforrás, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.
- immunerősítő
- megfázás, meghűlés ellen
- köhögéscsillapító
- segíti az emésztést
- gyulladáscsökkentő
- puffadás ellen
- hangulatjavító, elűzi a depressziót
- fájdalomcsillapító
- csökkenti a hányinger tüneteit, vagy meg is szünteti azt, akár terhesség alatti émelygésről, vagy tengeri betegségről van szó
- ízületi fájdalmakra
- izomlázra
- méregtelenít
- javítja az anyagcserét
- súlycsökkentő, zsírégetésre
- a begyulladt ínyre is gyógyír
- serkenti a vérkeringést
- szív-és érrendszeri panaszokra
- cellulitisre ( narancsbőr) kiváló
A gyömbért évezredek óta termesztik. Eredetileg Dél-Ázsiában, a trópusokon őshonos egyszikű, évelő növény, de ma már Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik. Elsősorban fűszerként kereskedtek vele, mára azonban gyógyászati célú alkalmazása is legalább annyira elterjedt. A növény hámozott - friss vagy szárított - gyöktörzsét hasznosítják, leveleit és virágát nem.
A konyhában fűszernövényként még számos más használata is van, de az megérdemel egy külön bejegyzést.
Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is a bejegyzést, köszönöm :)
(képek forrása: internet)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése