Mire jó az articsóka?

Az articsóka (Cynara cardunculus vagy Cynara scolymus)






Észak-Afrikában őshonos ez a zöldség -és gyógynövény, melynek több változata létezik. Európában elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. 
Magyarországon sokáig dísznövényként tartották, de mostanában mi is kezdjük egyre több oldaláról megismerni.

Külsőre bogáncsnak, szúrósnak tűnik, de tapintása puha, lágy. 






Igen gazdag rostokban, C vitaminban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1, B2 vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is. Ugyanakkor alacsony kalóriatartalma van, ami miatt fogyókúrázók
kedvence  is. 100 grammban 55 kcal van. 

Gyógyhatásait évezredek óta ismerjük. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, májméregtelenítésre, epetisztítására.

Népi gyógyítók szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas. 

Antioxidánsai védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, segítik a máj regenerálódását és egészségmegőrző hatással bírnak. 


A mediterrán konyha elmaradhatatlan kelléke. Mielőtt kinyílna, a húsos bimbót használják fel, a közepét, szívének nevezik, az a legfinomabb része.  
Készíthetjük ecetesen, olajban, salátákhoz. Húsok mellé mártásokhoz kiváló. 

A linkre kattintva rengeteg kíváló receptet találtok:  http://www.nosalty.hu/alapanyag/articsoka - receptek





Ráadásul rendkívül dekoratív növény. 

forrás: wikipédia articsóka
www. népgyógyászat gyógyhírei

Megjegyzések