Vörös lencse leves - elkészítése

Ti is biztosan találkoztatok már az üzletek polcain a vörös lencsével. Talán Ti is nézegettétek,  eltöprengtetek rajta, hogy mit is kezdjetek vele? Mi finomat lehetne főzni belőle?



Törökországban találkoztam először vele, ahol "mercimek" levesként ismertem meg. Nagyon ízlett, nagyon megkedveltem, ráadásul még nagyon egészséges is . Tápláló, könnyen emészthető, rendkívül gazdag folsavban, magnéziumban, vasban és egyéb hasznos összetevőkben. Olcsó, kiadós, könnyen elkészíthető. Nem kell hosszan beáztatni, mint a hagyományos lencsét.  Vegetáriánusok, vegánok, diétázók, fogyókúrázok is fogyaszthatják, szóval igazán megérdemli, hogy kicsit népszerűbb legyen hazánkban is :)
Levesen kívül készíthetsz még salátát, zöldséges fasírtot is belőle.



Vettem egy zacskó bio vörös lencsét és egy kiadós levest készítettem belőle. Íme az én receptem körülbelül 2-3 adagra :

Hozzávalók:  

1 csészényi vöröslencse
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db közepesméretű krumpli
1 db sárgarépa
1 db paradícsom
4-5 karika zöldpaprika
4 csésze víz
olivalolaj
só 
bors
oregánó
friss koriander, ha van otthon
menta
vegeta, vagy marhahúsleves kocka

elkészítése:


Először a lencsét megmosom, kicsit beáztatom. Ezalatt a zöldségeket felaprítom. A hagymát, fokhagymát aprítás után olívaolajban üvegesre pirítom, majd hozzáadom a többi zöldséget, krumplit, répát, fokhagymát, paprikát paradicsomot és a lencsét. Kb. 4 csésze vízzel felöntöm. Hozzáadom ízlés szerint a fűszereket és kb. 30 perc alatt készre főzöm. Ezután paszirozó géppel pürésítem. Végül egy csepp olíva olajjal és friss mentával díszítem. 




Ilyen egyszerű az elkészítése, ráadásul tej és lisztmentes, így laktóz és glutén érzékenyek vagy allergiások is fogyaszthatják. 
Remélem elnyerte a tetszéseteket és Ti is kipróbáljátok :)

Jó étvágyat kívánok :)


Megjegyzések